Groeiende reeks kopjes afgeleid van gebouwen

City

Cups

Herken de stad in deze reeks verfijnde porseleinen kopjes

 

Kopjes waarin bijzondere kenmerken en details van karakteristieke gebouwen terugkomen

‘kopjes om (van) te houden’

Handgemaakt in Nederland

Gelanceerd: 2019

Eigen initiatief

Met City Cups representeren we de stad op een originele en betekenisvolle manier. We verdiepen ons in het gebouw en zijn geschiedenis. Daaruit filteren we kenmerkende elementen die we op een eigen manier vertalen naar een kopje.

We willen met City Cups zorgen voor herkenning en herinnering, en de stad laten herontdekken.

Aanpak

Het idee voor City Cups ontstond al in 2013, toen we het project Kopje/Koffie deden. We lieten ons toen voor het eerst heel direct inspireren door een gebouw.

Vanuit de wens om een groeiende reeks kopjes te ontwerpen die inhoudelijk betekenis hebben is City Cups ontstaan. We brachten steden en karakteristieke gebouwen in kaart en stelden een merkplan op om van City Cups een sterke eigen productlijn te maken. Het is onze ambitie om City Cups uit te rollen over heel Nederland en het liefst ook daarbuiten. De keuze voor welke stad en welke gebouwen we onder handen gaan nemen is persoonlijk en strategisch. Daarnaast ontwerpen we ook City Cups op aanvraag. We beginnen de reeks met Groningen, onze thuisstad.

Om City Cups professioneel te kunnen lanceren hebben we in 2018 een Crowdfundingcampagne opgezet op platform Voordekunst. De campagne was succesvol met ruim 80 donateurs.

Korenbeurs, Groningen
Schets ‘Marinitoren’ kopje

Ontwerp

Ieder kopje representeert een gebouw. We verdiepen ons in de geschiedenis van het gebouw en het uitgangspunt van de architect. We kijken naar details en de uitstraling van het gebouw. Uit al deze informatie filteren we kenmerkende elementen die we op eigen wijze vertalen of verwerken in het kopje.

Aanvankelijk wilden we de kopjes ook decoreren met details uit het gebouw, maar de sterke vorm van de kopjes zelf heeft ons doen besluiten de opdruk achterwege te laten.

Het kopje heeft telkens dezelfde onder- en bovendiameter zodat de kopjes bij elkaar een samenhangend geheel vormen en mooi te combineren zijn.

 

Resultaat

City Cups worden per stuk verpakt in een bedrukt doosje. Hierin zit ook een certificaat met daarop een volgnummer om het bijzondere karakter te benadrukken.
Voor de productie werken we zoveel mogelijk samen met ‘lokale’ bedrijven. De kopjes worden in kleine oplage gemaakt in Amersfoort door Studio Zand.

De prachtige foto’s van de kopjes en de verpakking zijn gemaakt door Mathijs Labadie.

Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie