Een luchtige lichtinstallatie

Cumulus

De indeling van de woonkamer en uitstraling van het interieur namen we als startpunt

Een intiemere zithoek creëren was ons doel

Het resulaat is een lichtinstallatie van meer dan 2 meter hoog, bestaande uit 100 unieke bone china plaatjes

Oppervlakte structuren in de keramische plaatjes maken de lamp nog persoonlijker

Afgerond: 2019

Opdrachtgever: Particuliere klant

Een echtpaar uit Roosendaal kwam bij ons met de vraag om meer licht te brengen in de woonkamer van hun jaren ’30 huis, door middel van het ontwerpen van een lamp in de zithoek.

Na het in kaart brengen van de daadwerkelijke wens ontwierpen we een 2 meter hoge lichtinstallatie. De positie en vorm van de installatie creëert een intiemere en beter verlichte zithoek.

De installatie bestaat uit twee lichtbronnen omhuld met ongeveer 100 unieke handgemaakte Bone China plaatjes, die aan twee ringen bevestigd zijn. Een speciaal ontworpen klemsysteem houdt de keramische plaatjes op hun plek en zijn naar smaak te verstellen.

De Vraag

In 2017 werden we gevraagd door een particuliere klant om een lamp te ontwerpen, met als doel meer licht en sfeer te brengen in de woonkamer.

Wat leek als een simpele opdracht voor het ontwerpen van een lamp werd een uitgebreide aanpak van de totale woonkamer, want met alleen een nieuwe lichtbron in de kamer zou naar ons idee niet meteen de sfeer van de kamer verbeteren. We schakelden een interieur- en kleur specialist in om eens goed naar de indeling en meubels te kijken en hier meer samenhang in te brengen.

De nieuwe indeling vormde de start voor een lichtplan en het ontwerp van de lamp zelf.

Lichtplan voor lamp 'Cumulus'
Lichtplan
Inspiratie

Een persoonlijk ontwerp

Na inventarisatie van de andere meubels en aanwezige verlichting maakten we een moodboard om de gewenste uitstraling van de lamp te verbeelden. We zochten naar een soort luchtigheid, passend bij het bestaande interieur, waarin constructie gezien mag worden en essentieel onderdeel mag zijn in het ontwerp.

Het moodboard en tal van schetsen hebben we met de klant besproken. Van hieruit hebben we samen de verdere richting voor het ontwerp bepaald.

Ons doel was om een intiemer gevoel te creëren in de zithoek. Dit hebben we gedaan door de lamp een langgerekte verticale vorm te geven, van plafond tot bijna op de grond, zoals een kamerscherm dat een ruimte afbakent. Vanwege de positie van de lamp ten opzichte van de deur en looplijnen hebben we gekozen voor een ovale vorm.

Zo is het van het ene aanzicht een echte blikvanger en schermt het de zithoek af, terwijl het in de diepte niet veel ruimte inneemt.

De organische vormen van de keramische plaatjes vormen een mooie toevoeging op de veelal strakke staalbuis meubels en andere verlichting in het interieur. De totale uitstraling van de woonkamer komt hierdoor meer in harmonie en laat de ruimte sfeervoller aanvoelen.

In het oppervlak van de keramische plaatjes hebben we verschillende natuurlijk ogende reliëfs aangebracht. Zo krijgt het materiaal een warmere uitstraling en brengt het een subtiele gelaagdheid in de lamp.

Uitvoering

We vonden het belangrijk dat de hele lamp demontabel is, daarom hebben we geen enkel onderdeel verlijmd. Zo kunnen onderdelen vervangen worden en gaat de lamp lang mee. Voor de klant hebben we een materialenpaspoort bijgevoegd zodat precies duidelijk is welke materialen we hebben gebruikt.

De lamp bestaat uit ongeveer 100 keramische plaatjes, elk uitgerold van Bone China klei en vervolgens met de hand uitgesneden. Hierdoor is geen enkel plaatje gelijk. Het licht schijnt er mooi doorheen doordat de plaatjes flinterdun zijn, de texturen worden nog zichtbaarder als de lamp aan is.

Achter de keramische plaatjes bevindt zich een constructie bestaande uit verschillende onderdelen die we grotendeels door lokale vakmensen hebben laten maken. We hebben ook onderdelen ontworpen die we hebben laten 3D printen.De keramische plaatjes zijn bevestigd aan metaalstaf met klemmetjes. Het staf hangt aan 2 ringen, gemaakt van HPL laminaat waarin de draadbevestigingen verwerkt zijn. De ringen hangen vervolgens met staaldraad aan het plafond.

We hebben de keramische plaatjes op locatie hun definitieve plek gegeven, zodat we een mooie compositie konden maken en er zo voor konden zorgen dat er vanaf verschillende plekken in de kamer niet direct zicht zou zijn op de lichtbron.