Origineel en persoonlijk eindejaarsgeschenk

Noord

Nederlands

Orkest

120 Unieke veertjes met de hand gemaakt

Een verfijnd kleinood voor een eigenzinnig orkest

Een blijk van dank en waardering voor ieders individuele inzet

Een geschenk passend bij de identiteit van het NNO

Afgerond: 2017

Opdrachtgever: Noord Nederlands Orkest (NNO)

We zijn door het Noord Nederlands Orkest gevraagd om een persoonlijk eindejaarsgeschenk te ontwerpen voor hun musici en kantoormedewerkers. Een geschenk dat de identiteit van het NNO uitdraagt.

Het eindresultaat bestaat uit een gekleurd bone-china veertje in een zwart doosje, met daarin een boekje waarin het ontwerp- en maakproces is vastgelegd.

“Willem en Jozephine luisteren goed en denken mee zonder daarbij hun eigen artistieke vrijheid uit het oog te verliezen. Ik heb ze ervaren als betrouwbaar, zorgvuldig en perfectionistisch. De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren. Het kerstcadeau is geslaagd en we zijn blij met het eindproduct.”

Annelies Diertens

Relatiebeheer, Noord Nederlands Orkest

Aanpak

In een uitgebreid gesprek werden de wensen duidelijk en kregen we een goed beeld van het NNO.

Het NNO is geen doorsnee orkest, kenmerkend is een eigenzinnig programma waarin uitdagingen en risico niet uit de weg worden gegaan. ‘Vernieuwing’ en ‘lef’ zijn de kernwoorden die we tijdens het ontwerpen in ons achterhoofd hielden.

Het maken van een moodboard werd onze eerste stap, om de identiteit van het NNO naar beeld te vertalen. Het vormt een leidraad voor de uitstraling van het geschenk.

Door het orkest te observeren veranderde voor ons “het orkest” als geheel naar een groep individuen, ieder met zijn eigen expertise. We willen het geschenk een waardering laten zijn voor ieders individuele inzet.

Inspiratie
Moodboard

Ontwerp

Dierenfamilies waren voor ons een inspiratiebron als we keken naar individuen binnen een geheel. Zoals een zwerm vogels en insectenfamilies, waarin ieder zijn eigen taak vervult en ze samen een prachtig geheel vormen. Een dier dat goed bij het karakter van het NNO past is de Vink: een levendig, vlug en bekwaam zangvogeltje dat in verschillende dialecten zingt. De vinkenfamilie vormt bovendien een zeer gevarieerd gezelschap.

We gebruiken een veer als symbool voor dank en waardering. De spreekwoordelijke ‘veer op je hoed steken’.

Resultaat

Het eindresultaat is een eigenzinnig en verfijnd veertje, net als het NNO. Met de hand en met veel zorg en aandacht gemaakt in onze studio, van helder gekleurd bone china. De kleuren komen voort uit de (duo-tone) kleuren van de huisstijl van het NNO.

De combinatie van vorm en kleur is voor ieder veertje uniek, om het persoonlijke karakter van de ontvanger te benadrukken.

Het geschenk is een compleet geheel geworden door het bijgevoegde naslagwerk van het ontwerpproces, met prachtige foto’s door Mariska de Groot.

Foto: Mariska de Groot
Foto: Mariska de Groot
Foto: Mariska de Groot