Gelimiteerde serie unieke vazen

Reform

Vase

Vloeibare karakter van klei ‘gevangen’

Iedere vaas is met de hand vervormd

Spelen met vorm en functie door

maldelen uit te wisselen

Organisch versus geometrisch, hard versus zacht

Afgerond: 2017

Eigen initiatief

Een serie vazen, ieder met zijn eigen vorm en functie. De hals, het middenstuk en voet zijn losse elementen die door middel van een dikke glazuurlaag aan elkaar zijn gesmolten.

Tijdens het ontwerpproces presenteerden we de tussenstappen tijdens expositie ‘NOK 6’ in Beetsterzwaag.

Aanpak

Een variëteit aan vazen ontwerpen waarin we vormelementen stapelen, was ons startpunt.

We zochten naar spanning en contrast tussen de verschillende elementen, die we optisch wilden laten samensmelten door middel van een dikke glazuurlaag.

Schetsen
Karton modellen en glazuurtests

Ontwerp

Naast de functionele onderdelen zoals de hals en de voet wilden we in het middenstuk van de vaas spelen met het vloeibare karakter van gietklei, en dit als het ware ‘vangen’. Door de nog halfnatte klei in te deuken kregen we de uitstraling die we zochten. Het blijkt neer te komen op een goede timing zodat de klei niet te stug is en nog soepel genoeg om te vervormen.

De elementen zijn aan elkaar verbonden door middel van flensranden die met een dikke glazuurlaag aan elkaar geplakt zijn. Het glazuur hebben we tevens ingezet als decoratief aspect en als optisch verbinder van de vormelementen. We onderzochten glazuren die mooi zouden ‘lopen’.

Resultaat

Het eindresultaat is een gelimiteerde serie vazen. Elk met een eigen karakter en gebruik. Een hoge hals voor een hoog en smal boeket, een wijd en laag model voor een kort en breed boeket.

Het middenstuk van de vaas wordt telkens met de hand vervormd als de klei nog ‘leerachtig’ is en gecombineerd met een hals een een voet. De glooiing die ontstaat na het indeuken laat het dubbele karakter van het porselein zien. De vloeibare zachte vorm die je nodig hebt voor het gieten en het gefixeerde harde materiaal na het afbakken.