Cumulus

Cumulus

Een luchtige lichtinstallatie

Cumulus

De indeling van de woonkamer en uitstraling van het interieur namen we als startpunt

Een intiemere zithoek creëren was ons doel

Het resulaat is een lichtinstallatie van meer dan 2 meter hoog, bestaande uit 100 unieke bone china plaatjes

Oppervlakte structuren in de keramische plaatjes maken de lamp nog persoonlijker

Afgerond: 2019

Opdrachtgever: Particuliere klant

Een echtpaar uit Roosendaal kwam bij ons met de vraag om meer licht te brengen in de woonkamer van hun jaren ’30 huis, door middel van het ontwerpen van een lamp in de zithoek.

Na het in kaart brengen van de daadwerkelijke wens ontwierpen we een 2 meter hoge lichtinstallatie. De positie en vorm van de installatie creëert een intiemere en beter verlichte zithoek.

De installatie bestaat uit twee lichtbronnen omhuld met ongeveer 100 unieke handgemaakte Bone China plaatjes, die aan twee ringen bevestigd zijn. Een speciaal ontworpen klemsysteem houdt de keramische plaatjes op hun plek en zijn naar smaak te verstellen.

De Vraag

In 2017 werden we gevraagd door een particuliere klant om een lamp te ontwerpen, met als doel meer licht en sfeer te brengen in de woonkamer.

Wat leek als een simpele opdracht voor het ontwerpen van een lamp werd een uitgebreide aanpak van de totale woonkamer, want met alleen een nieuwe lichtbron in de kamer zou naar ons idee niet meteen de sfeer van de kamer verbeteren. We schakelden een interieur- en kleur specialist in om eens goed naar de indeling en meubels te kijken en hier meer samenhang in te brengen.

De nieuwe indeling vormde de start voor een lichtplan en het ontwerp van de lamp zelf.

Lichtplan voor lamp 'Cumulus'
Lichtplan
Inspiratie

Een persoonlijk ontwerp

Na inventarisatie van de andere meubels en aanwezige verlichting maakten we een moodboard om de gewenste uitstraling van de lamp te verbeelden. We zochten naar een soort luchtigheid, passend bij het bestaande interieur, waarin constructie gezien mag worden en essentieel onderdeel mag zijn in het ontwerp.

Het moodboard en tal van schetsen hebben we met de klant besproken. Van hieruit hebben we samen de verdere richting voor het ontwerp bepaald.

Ons doel was om een intiemer gevoel te creëren in de zithoek. Dit hebben we gedaan door de lamp een langgerekte verticale vorm te geven, van plafond tot bijna op de grond, zoals een kamerscherm dat een ruimte afbakent. Vanwege de positie van de lamp ten opzichte van de deur en looplijnen hebben we gekozen voor een ovale vorm.

Zo is het van het ene aanzicht een echte blikvanger en schermt het de zithoek af, terwijl het in de diepte niet veel ruimte inneemt.

De organische vormen van de keramische plaatjes vormen een mooie toevoeging op de veelal strakke staalbuis meubels en andere verlichting in het interieur. De totale uitstraling van de woonkamer komt hierdoor meer in harmonie en laat de ruimte sfeervoller aanvoelen.

In het oppervlak van de keramische plaatjes hebben we verschillende natuurlijk ogende reliëfs aangebracht. Zo krijgt het materiaal een warmere uitstraling en brengt het een subtiele gelaagdheid in de lamp.

Uitvoering

We vonden het belangrijk dat de hele lamp demontabel is, daarom hebben we geen enkel onderdeel verlijmd. Zo kunnen onderdelen vervangen worden en gaat de lamp lang mee. Voor de klant hebben we een materialenpaspoort bijgevoegd zodat precies duidelijk is welke materialen we hebben gebruikt.

De lamp bestaat uit ongeveer 100 keramische plaatjes, elk uitgerold van Bone China klei en vervolgens met de hand uitgesneden. Hierdoor is geen enkel plaatje gelijk. Het licht schijnt er mooi doorheen doordat de plaatjes flinterdun zijn, de texturen worden nog zichtbaarder als de lamp aan is.

Achter de keramische plaatjes bevindt zich een constructie bestaande uit verschillende onderdelen die we grotendeels door lokale vakmensen hebben laten maken. We hebben ook onderdelen ontworpen die we hebben laten 3D printen.De keramische plaatjes zijn bevestigd aan metaalstaf met klemmetjes. Het staf hangt aan 2 ringen, gemaakt van HPL laminaat waarin de draadbevestigingen verwerkt zijn. De ringen hangen vervolgens met staaldraad aan het plafond.

We hebben de keramische plaatjes op locatie hun definitieve plek gegeven, zodat we een mooie compositie konden maken en er zo voor konden zorgen dat er vanaf verschillende plekken in de kamer niet direct zicht zou zijn op de lichtbron.

Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Origineel en persoonlijk eindejaarsgeschenk

Noord

Nederlands

Orkest

120 Unieke veertjes met de hand gemaakt

Een verfijnd kleinood voor een eigenzinnig orkest

Een blijk van dank en waardering voor ieders individuele inzet

Een geschenk passend bij de identiteit van het NNO

Afgerond: 2017

Opdrachtgever: Noord Nederlands Orkest (NNO)

We zijn door het Noord Nederlands Orkest gevraagd om een persoonlijk eindejaarsgeschenk te ontwerpen voor hun musici en kantoormedewerkers. Een geschenk dat de identiteit van het NNO uitdraagt.

Het eindresultaat bestaat uit een gekleurd bone-china veertje in een zwart doosje, met daarin een boekje waarin het ontwerp- en maakproces is vastgelegd.

“Willem en Jozephine luisteren goed en denken mee zonder daarbij hun eigen artistieke vrijheid uit het oog te verliezen. Ik heb ze ervaren als betrouwbaar, zorgvuldig en perfectionistisch. De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren. Het kerstcadeau is geslaagd en we zijn blij met het eindproduct.”

Annelies Diertens

Relatiebeheer, Noord Nederlands Orkest

Aanpak

In een uitgebreid gesprek werden de wensen duidelijk en kregen we een goed beeld van het NNO.

Het NNO is geen doorsnee orkest, kenmerkend is een eigenzinnig programma waarin uitdagingen en risico niet uit de weg worden gegaan. ‘Vernieuwing’ en ‘lef’ zijn de kernwoorden die we tijdens het ontwerpen in ons achterhoofd hielden.

Het maken van een moodboard werd onze eerste stap, om de identiteit van het NNO naar beeld te vertalen. Het vormt een leidraad voor de uitstraling van het geschenk.

Door het orkest te observeren veranderde voor ons “het orkest” als geheel naar een groep individuen, ieder met zijn eigen expertise. We willen het geschenk een waardering laten zijn voor ieders individuele inzet.

Inspiratie
Moodboard

Ontwerp

Dierenfamilies waren voor ons een inspiratiebron als we keken naar individuen binnen een geheel. Zoals een zwerm vogels en insectenfamilies, waarin ieder zijn eigen taak vervult en ze samen een prachtig geheel vormen. Een dier dat goed bij het karakter van het NNO past is de Vink: een levendig, vlug en bekwaam zangvogeltje dat in verschillende dialecten zingt. De vinkenfamilie vormt bovendien een zeer gevarieerd gezelschap.

We gebruiken een veer als symbool voor dank en waardering. De spreekwoordelijke ‘veer op je hoed steken’.

Resultaat

Het eindresultaat is een eigenzinnig en verfijnd veertje, net als het NNO. Met de hand en met veel zorg en aandacht gemaakt in onze studio, van helder gekleurd bone china. De kleuren komen voort uit de (duo-tone) kleuren van de huisstijl van het NNO.

De combinatie van vorm en kleur is voor ieder veertje uniek, om het persoonlijke karakter van de ontvanger te benadrukken.

Het geschenk is een compleet geheel geworden door het bijgevoegde naslagwerk van het ontwerpproces, met prachtige foto’s door Mariska de Groot.

Foto: Mariska de Groot
Foto: Mariska de Groot
Foto: Mariska de Groot

Coffee United

Coffee United

Tactiele Koffiekoppen voor

een koffieketen

Coffee

United

Koffiekoppen die uitnodigen om ze met je handen te omsluiten

De verschillende reliëfs weerspiegelen het karakter van het soort koffie die je drinkt

Intens genieten door een extra zintuigelijke ervaring

Koffiekoppen die passen in een ‘huiselijke’ koffiezaak

Afgerond: 2012

Opdrachtgever: Coffee United

Coffee United is een franchise onderneming met een aantal vestigingen verspreid over Nederland. De sfeer is er huiselijk en de koffie wordt er met de grootste zorg bereid. Eén ding ontbrak nog: eigen koffiekoppen die recht doen aan de aandacht die uitgaat naar de koffie.

We hebben een serie van 4 koffiekoppen ontworpen, elk voor een ander type koffie. De zintuigen worden extra geprikkeld door een tactiele oppervlakte structuur.

Er is uiteindelijk 1 model, ‘Mobi’, geproduceerd en in gebruik genomen.

 

 

Aanpak

Toen we Rein Nieuwenhuis, één van de eigenaren van Coffee United, voor het eerst ontmoetten was het direct duidelijk. Coffee United komt voort uit een pure passie voor koffie. Alles draait om het zwarte goud. Vol passie praat hij over de herkomst van de bonen, het proces van boon tot koffie en de sensatie bij de uiteindelijke nuttiging ervan.

We presenteerden 2 conceptrichtingen waarbij we moodboards maakten om de verschillende sferen tussen de twee richtingen over te brengen. Daarnaast legden we een aantal schetsontwerpen voor.

 

Brainstorm
Moodboard

Ontwerp

Dezelfde intense aandacht voor de koffie willen we ook bij de koffiedrinker teweegbrengen. We ontwierpen daarom verschillende reliëfs die voor een tactiel oppervlak zorgen en de zintuigen nog meer prikkelen. Door het tactiele oppervlak van de bekers trekken we je aandacht even helemaal naar de kop koffie die je in je handen neemt.

De verschillende reliëfs weerspiegelen het karakter van de soort koffie die je drinkt waardoor je de koffie nog intenser beleeft.

Resultaat ‘Mobi’

We modelleerden koffiekop ‘mobi’, maat voor cappuccino, in onze eigen studio en we lieten hem produceren in Duitsland. Het oorspronkelijke ontwerp is zonder oor en met een schuine bovenkant voor een speels geheel. Het contact met het kopje wordt daardoor nog intiemer omdat je het volledig met je handen kunt omsluiten.

Na inzicht van de franchisenemers, die er toch ook graag thee in wilden kunnen serveren, hebben we er later alsnog een oor aan ontworpen. De schuine bovenkant lieten we door de toevoeging van het oor achterwege.

Foto: Coffee United

Micxup

Micxup

864 unieke kopjes

Micxup

Voor de tentoonstelling ‘Variability’ bedachten we een serie van 864 unieke kopjes

Handge-decoreerde Fine Bone China kopjes met kleur onder de glazuurlaag

Door uitwisselbare maldelen ontstaat een grote variatie

‘Variability’:
12 x 12 x 6 = 864

Afgerond: 2010

Opdrachtgever: Henny van Nistelrooy

In juni 2010 werden we uitgenodigd door Henny van Nistelrooy om deel te nemen aan de tentoonstelling ‘Variability’ tijdens het London Design Festival. Dit project is het begin van onze samenwerking: Unit 30.

Henny vroeg ons nieuw werk te maken met de titel van de tentoonstelling als uitgangspunt.

Expositie ‘Variability’

Aanpak

We besloten het systematisch aan te pakken en het thema vrij letterlijk te nemen als uitgangspunt.

‘Variablity’
1. Not consistent or having a fixed patter; liable to change.
   • (of a wind) tending to change direction
   • mathmetics (of a quantity) able to assume different numeral values
   • botany &zoology (of a species) liable to deviate from the typical colors or forms
2. Able to be changed or adapted.
   • (of a gear) designed to give varying ratios of speeds
noun
An element, feature, or factor that is liable to vary or change.

Foto: Fenella Mett ‘Variability’
Grid patronen

Ontwerp

Om een grote variatie van kopjes te krijgen van één vorm, gebruikten we 12 mallen met daarin een vastgelegd patroon, steeds gebaseerd op hetzelfde grid. Het onder- en bovendeel van de mallen maakten we uitwisselbaar.

Het patroon is in reliëf aangebracht en is vervolgens handgedecoreerd met gekleurde gietklei, onder de glazuurlaag.

De kopjes zijn gemaakt van Bone China dat de kleuren hun helderheid geeft. De vorm van het kopje ligt lekker in de hand en ze zijn stapelbaar.

Resultaat

Het uitwisselen van de 12 mallen in combinatie met het gebruik van 6 kleuren, resulteert in 12 x 12 x 6 = 864 variaties van 1 kopje.

De expositie vond plaats in een voormalig kantoor in het Brompton Design District. We presenteerden ruim 100 kopjes in een grote kast. We hebben (nog) niet de complete serie gemaakt, we houden goed bij welk kopje we al hebben geproduceerd zodat er ook echt maar 1 unieke combinatie van bestaat.