City Cups

City Cups

Groeiende reeks kopjes afgeleid van gebouwen

City

Cups

Herken de stad in deze reeks verfijnde porseleinen kopjes

 

Kopjes waarin bijzondere kenmerken en details van karakteristieke gebouwen terugkomen

‘kopjes om (van) te houden’

Handgemaakt in Nederland

Gelanceerd: 2019

Eigen initiatief

Met City Cups representeren we de stad op een originele en betekenisvolle manier. We verdiepen ons in het gebouw en zijn geschiedenis. Daaruit filteren we kenmerkende elementen die we op een eigen manier vertalen naar een kopje.

We willen met City Cups zorgen voor herkenning en herinnering, en de stad laten herontdekken.

Aanpak

Het idee voor City Cups ontstond al in 2013, toen we het project Kopje/Koffie deden. We lieten ons toen voor het eerst heel direct inspireren door een gebouw.

Vanuit de wens om een groeiende reeks kopjes te ontwerpen die inhoudelijk betekenis hebben is City Cups ontstaan. We brachten steden en karakteristieke gebouwen in kaart en stelden een merkplan op om van City Cups een sterke eigen productlijn te maken. Het is onze ambitie om City Cups uit te rollen over heel Nederland en het liefst ook daarbuiten. De keuze voor welke stad en welke gebouwen we onder handen gaan nemen is persoonlijk en strategisch. Daarnaast ontwerpen we ook City Cups op aanvraag. We beginnen de reeks met Groningen, onze thuisstad.

Om City Cups professioneel te kunnen lanceren hebben we in 2018 een Crowdfundingcampagne opgezet op platform Voordekunst. De campagne was succesvol met ruim 80 donateurs.

Korenbeurs, Groningen
Schets ‘Marinitoren’ kopje

Ontwerp

Ieder kopje representeert een gebouw. We verdiepen ons in de geschiedenis van het gebouw en het uitgangspunt van de architect. We kijken naar details en de uitstraling van het gebouw. Uit al deze informatie filteren we kenmerkende elementen die we op eigen wijze vertalen of verwerken in het kopje.

Aanvankelijk wilden we de kopjes ook decoreren met details uit het gebouw, maar de sterke vorm van de kopjes zelf heeft ons doen besluiten de opdruk achterwege te laten.

Het kopje heeft telkens dezelfde onder- en bovendiameter zodat de kopjes bij elkaar een samenhangend geheel vormen en mooi te combineren zijn.

 

Resultaat

City Cups worden per stuk verpakt in een bedrukt doosje. Hierin zit ook een certificaat met daarop een volgnummer om het bijzondere karakter te benadrukken.
Voor de productie werken we zoveel mogelijk samen met ‘lokale’ bedrijven. De kopjes worden in kleine oplage gemaakt in Amersfoort door Studio Zand.

De prachtige foto’s van de kopjes en de verpakking zijn gemaakt door Mathijs Labadie.

Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie
Foto: Mathijs Labadie

Reform Vase

Reform Vase

Gelimiteerde serie unieke vazen

Reform

Vase

Vloeibare karakter van klei ‘gevangen’

Iedere vaas is met de hand vervormd

Spelen met vorm en functie door

maldelen uit te wisselen

Organisch versus geometrisch, hard versus zacht

Afgerond: 2017

Eigen initiatief

Een serie vazen, ieder met zijn eigen vorm en functie. De hals, het middenstuk en voet zijn losse elementen die door middel van een dikke glazuurlaag aan elkaar zijn gesmolten.

Tijdens het ontwerpproces presenteerden we de tussenstappen tijdens expositie ‘NOK 6’ in Beetsterzwaag.

Aanpak

Een variëteit aan vazen ontwerpen waarin we vormelementen stapelen, was ons startpunt.

We zochten naar spanning en contrast tussen de verschillende elementen, die we optisch wilden laten samensmelten door middel van een dikke glazuurlaag.

Schetsen
Karton modellen en glazuurtests

Ontwerp

Naast de functionele onderdelen zoals de hals en de voet wilden we in het middenstuk van de vaas spelen met het vloeibare karakter van gietklei, en dit als het ware ‘vangen’. Door de nog halfnatte klei in te deuken kregen we de uitstraling die we zochten. Het blijkt neer te komen op een goede timing zodat de klei niet te stug is en nog soepel genoeg om te vervormen.

De elementen zijn aan elkaar verbonden door middel van flensranden die met een dikke glazuurlaag aan elkaar geplakt zijn. Het glazuur hebben we tevens ingezet als decoratief aspect en als optisch verbinder van de vormelementen. We onderzochten glazuren die mooi zouden ‘lopen’.

Resultaat

Het eindresultaat is een gelimiteerde serie vazen. Elk met een eigen karakter en gebruik. Een hoge hals voor een hoog en smal boeket, een wijd en laag model voor een kort en breed boeket.

Het middenstuk van de vaas wordt telkens met de hand vervormd als de klei nog ‘leerachtig’ is en gecombineerd met een hals een een voet. De glooiing die ontstaat na het indeuken laat het dubbele karakter van het porselein zien. De vloeibare zachte vorm die je nodig hebt voor het gieten en het gefixeerde harde materiaal na het afbakken.

 

Colour Cup

Colour Cup

Uniek gekleurde bekers met een uitgekiend gietschema

Colour

Cup

Bekers in unieke kleuren, genummerd

Restjes gekleurde klei op een slimme manier gebruikt

Door het gebruik van Fine Bone China, zijn de kleuren mooi helder

Een subtiel contrast tussen geglazuurd en ongeglazuurd

Afgerond: 2014

Eigen initiatief

Wij houden ontzettend van kleur en we wilden daarom graag een serie gekleurde bekers maken. Met name in Bone China zagen we dat de kleuren prachtig helder worden. Dat komt omdat het materiaal van zichzelf zo mooi wit is, niet crème of grijzig zoals porselein nog wel eens kan zijn.

We hadden ook nog een aantal restjes gekleurde gietklei staan en wilden daar graag iets mee doen. Het resultaat is een serie bekers met genuanceerde schakeringen van kleuren die prachtig te combineren zijn.

Aanpak

Met wat gekleurde Bone China die we nog van een vorig project hadden staan begonnen we te gieten. In productie wordt vaak een constante kleur nagejaagd, maar juist de gradaties die we kregen door verschillende kleuren te mengen maakten de bekers zo mooi. Iedere keer als de oven opengaat wordt je weer verrast door de uitkomst van het mengen.

Schets reliëf
Groene reeks

Ontwerp

We gingen vrolijk door met lukraak mengen maar werden daardoor ook een paar keer minder prettig verrast door een serie bekers die wel erg in één kleur bleef hangen. We zochten enerzijds naar subtiele kleurgradaties en anderzijds naar voldoende verloop. De oplossing is een uitgekiend gietschema.

Resultaat

In iedere serie gaan we uit van een aantal kleuren die naar elkaar toe gemengd worden. Zo is iedere beker uniek gekleurd en heeft hij altijd een paar verwanten bij zich. De serie vormt een gesloten kleurcirkel van bekers.

We produceren de ‘colour cups’ in kleine oplage per serie. Iedere beker wordt voorzien van serienummer en positie in de serie.

colour cup serie 1, grijzig groen naar rozig grijs